fbpx

Ce spune pielea ta despre starea emoțională în care te afli

O piele cu probleme, un  servitor loial

Corpul nostru percepe gândurile pe care le avem și le transpune, la nivel fizic  sub forma trăirilor emoționale iar modul în care vom reacționa, pozitiv sau negativ, va depinde de natura emoțiilor pe care le trăim. Astfel, corpul nostru trage un semnal de alarmă și ne transmite mesajul că undeva legat de organismal nostru, există un conflict puternic interior sau exterior și această reprezintă somatizarea.

Suferințele ascunse ne atrag atenția

Pielea este un  organ ce exprimă de multe ori ceea ce nu putem spune, nu punem în cuvinte pentru că este prea greu.

Pielea comunică multe sentimente: roșim de rușine, ne albim de spaimă, transpirăm când suntem anxioși, ne facem stacojii ori pălim de furie. Cineva are pielea groasă sau subțire sau spunem “mi-a intrat pe sub piele”.

Pielea este un mediu care transmite mirosul , atingerea , gustul, căldură conferind plăcere și intimitate. Este un canal de comunicare prin care toate afectele neverbalizate pot fi trăite și observate somatic.

Ce mesaje îți poate transmite pielea

Presiunea și durerea emoțională a unor nevoi nesatisfăcute supun corpul la o încordare atât de mare, încât va ceda în locul ce la mai vulnerabil, apariția unei eczeme fiind un exemplu de strigat al corpului, ce răzbate prin piele că și boală dermatologică. Ai tendința să respingi toate traumele din trecut care sunt prea copleșitoare și nu pot fi tolerate de către mecanismul tău psihic, însă pielea ta își amintește. O boală dermatologică îți poate spune că îți lipsește protecția sau afecțiunea sau poate reprezenta o furie negată.

Legătura dintre emoții și bolile de piele

Pielea reprezintă granița noastră materială exterioară, prin intermediul ei atingem lumea înconjurătoare. Pe tot parcursul vieții este imposibil să nu ne fi confruntat cu o problemă de piele, fie că este vorba de un herpes, o eczemă, rosata spontană , acneea specifică adolescenței, veruci sau alte afecțiuni dermatologice. Pielea este cel mai mare organ al omului, ea îndeplinește funcții multiple dintre care cele mai importante sunt:

•           delimitare și protecție

•           organ de atingere și contact

•           organ de expresie și reprezentare

•           organ sexual

•           respirație

•           transpirație

•           reglarea temperaturii

Pielea este  suprafață de reflexie a tuturor organelor interne, prin urmare orice dereglare a unuia din organele noastre este proiectată asupra pielii, și orice stimulare a zonei corespunzătoare de piele este condus în interior, spre organ.

Pe această corelație se bazează toate terapiile zonelor reflexogene, care sunt folosite de vreme îndelungată în medicină naturistă.

De cele mai multe ori, un simptom al pielii este un mesaj de la eul interior ce poate fi asemănat cu un strigat de ajutor.

1.   Pielea  plânge după dragoste și protecție – Eșecul de a satisface nevoile emoționale timpurii care lasă un gol imens, un vid emoțional ce absoarbe toată dragostea, tot respectul și toată protecția, pe care le primim mai târziu și care se vrea a fi din ce în ce mai mult.

2.   Pielea este furioasă – Furia este reacția pe care o simțim  când nevoile noastre emoționale fundamentale nu sunt satisfăcute. În 85% din cazurile de ceartă în cuplu, furia din spatele conflictului înseamnă: “Nu mă iubești!“, “Protejează-mă!” sau “Respectă-mă că persoană!“.

Furia pe care nu o simți și nu o exprimi este mecanismul psihologic cel mai des întâlnit ce se ascunde în spatele bolilor dermatologice.

3.   Pielea încearcă să preia controlul 

Când suntem copii, trebuie să ne fie respectată individualitatea  și să ne fie recunoscute granițele ce ne diferențiază de restul lumii. Din teamă de a nu fi controlați ca în copilărie, se poate naște pasiunea de a-i controla pe ceilalți. Unii devin tirani ca și părinții lor, alții  devin manipulatori. Problemele lor cronice sau recurente pot deveni foarte ușor cele ale pielii.

4.   Pielea joacă rolul polițistului sexual – Astfel, ceea ce pielea amendează sunt dorințele sexuale. Pielea este ținta principala a conflictului între “vreau acum!” și “Este greșit să vrei asta!“. Pielea distrusă sau cu probleme poate fi și o barieră de protecție împotriva amenințărilor și anxietății produse de o posibilă relație sau de intimitate sexuală.

5.   Pielea încearcă să rescrie istoria – O boală dermatologică este adesea ecoul unei bătălii pierdute în care părinții, în ciuda celor mai bune intenții, nu au fost capabili să ofere dragostea, respectul și protecția de care copilul avea nevoie.

6. Pielea suferă din dragoste – Dacă un copil își dă seama că lumea îi oferă dragoste, respect și protecție numai atunci când suferă, poate concluziona inconștient că suferința este cheia spre a obține ceea ce își dorește. Astfel dacă persoană leagă dragostea cu suferință poate capătă o boală de piele.

7. Pielea este loială – Adesea adoptând părerea părinților despre noi și încercând să fim, ca adulți, ceea ce eram în ochii lor în copilărie. Această strategie poate foarte ușor să includă și o boală de piele care desfigurează.

8. Pielea își amintește – În mod normal, ne amintim ce ni se întâmplă prin simpla înregistrare a cuvintelor, sunetelor și mirosurilor într-o parte a creierului unde rămân accesibile minții conștiente iar când ceva este copleșitor și nu poate fi suportat, încercăm să respingem și ascundem aceste traume sub preșul psihicului.

9.   Pielea exprimă adevăruri interzise – Pielea fiind cel mai mare și mai vizibil organ al corpului, este prima care exprimă adevărul (acest lucru este evident atunci când ne îmbujorăm).

10.  Pielea încearcă să oprească timpul – Pierderile cauzate de trecerea timpului încep devreme, iar pielea de pe față celor care suferă de acnee postadolescentina ,“pielea de adolescent” arată că el /ea încă se mai luptă cu problemele adolescenței.

Pielea arată lumii că nu ești perfect așa că în spatele imaginii publice persoana ascunde multe lucruri care nu sunt în regulă.

PREDA VIOLETA
Cabinet Psihoterapie București
0770.421.332

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună pentru programare!