fbpx

Ce trebuie să știm despre PSIHOTERAPIE

Ne place să explorăm psihicul uman pentru a cunoaște dimensionalitatea comportamentului nostru. Psihologia este studiul comportamentului, performanței și operațiilor mentale ale oamenilor. În orele de psihoterapie acestora li se întâmplă să înțeleagă mai multe despre modul în care corpul și mintea lor lucrează împreună. Sunt cunoștințe ce pot ajuta la luarea deciziilor și evitarea situațiilor stresante.

Psihoterapia poate ajuta la gestionarea timpului, la stabilirea și atingerea obiectivelor și în final la un trai eficient. Daniel Kanheman, unul dintre psihologii cognitivi de frunte a spus cândva  „în realitate oamenii urmăresc satisfacția vieții, care „ este conectată într-o mare măsură la elementele sociale – realizarea obiectivelor, îndeplinirea așteptărilor ”.

Psihoterapia poate fi folosită pentru a ajuta o mulțime de oameni care se confruntă cu  următoarele sentimente:

·        Sentimente copleșitoare de tristețe sau neputință.
·        Incapacitate de a face față problemelor de zi cu zi.
·        Dificultate de concentrare la muncă sau studii de cele mai multe ori.
·        Să bei prea mult, să iei droguri sau să fii agresiv într-o măsură care le dăunează lor înșiși sau celorlalti.
·        Un sentiment că problemele nu se îmbunătățesc niciodată, în ciuda primirii ajutorului de la prieteni și familie.
·        Să te simți constant la margine sau să te îngrijorezi inutil.

Unele forme de psihoterapie durează doar câteva ședințe, în timp ce altele sunt pe termen lung, care durează luni sau ani. Ședințele sunt de obicei o oră, o dată pe săptămână și urmează un proces structurat cu atenție.

Sesiunile de psihoterapie se pot desfășoară unu la unu, în perechi sau în grupuri. Tehnicile pot include și alte forme de comunicare, precum drama, povestea narativă sau muzica.

Psihoterapeutul poate fi un psiholog sau un consilier în sănătate mintală, un asistent social clinic autorizat, sau medic psihiatru. 

Psihoterapia poate oferi ajutor cu o serie de probleme, de la depresie și stima de sine scăzută la dependență și dispute în familie.

Oricine se simte copleșit de o anumită problemă și nu poate face față poate beneficia de terapie. Procesul terapeutic este unul de durată și reprezintă o adevărată șansă oferită clientului în primul rând pentru înțelegerea propriului comportament și apoi, în prevenirea unor situații care îi pot impiedica evoluția personală. În primul rând pentru cunoaștere a comportamentului si prevenirea unor situații care pot împiedica dezvoltarea personală.

În combinație cu medicația, psihoterapia poate juca un rol important în tratarea unor afecțiuni mai grave care prezintă schimbări extreme de dispoziție și fluctuații ale nivelului de energie și activitate care pot îngreuna viața de zi cu zi. (tulburare bipolară sau o altă afecțiune numită schizofrenie)

Psihoterapia este uneori numită „tratament de vorbire”, deoarece folosește conversația mai degrabă și nu medicamentele.

În psihoterapie există o serie de stiluri și abordări:

Psihoterapia comportamentală care ajută persoanele al căror stres emoțional provine din comportamentele în care aceasta se angajează.

Terapia cognitivă care pleacă de la ideea că ceea ce credem modelează modul în care ne simțim. Depresia, de exemplu, poate provoca de la a avea gânduri sau credințe care nu se bazează pe dovezi, cum ar fi „Sunt inutil” sau „Totul merge prost din cauza mea”.

Modificarea acestor credințe poate schimba punctul de vedere al evenimentelor și starea emoțională a unei persoane.

Gândirea actuală și modelele de comunicare, pot schimba punctul de vedere al evenimentelor și starea emoțională a unei persoane.

Psihoterapia interpersonală in care clientul învață să își modifice abordarea la problemele interpersonale, să le înțeleagă și să le gestioneze mai constructiv. Cei care se simt neglijati invăța să-și exprime calm durerea și anxietatea pentru a-si crește șansele ca cealaltă persoană să reacționeze pozitiv.

Psihoterapia de familie – privește simptomele în contextul familiei.
Un exemplu este atunci când un client are depresie din cauza problemelor conjugale. Identificarea tiparelor familiale care contribuie la tulburarea de comportament sau la boli mintale poate ajuta membrii familiei să rupă obiceiurile și tiparele negative de comunicare. Psihoterapia familială implică, în general, discuții și sesiuni de rezolvare a problemelor cu clientul și familia, ca grup, în cupluri sau unu-la-unu.

Psihoterapia de grup – care implică de obicei 6-12 clienți și un terapeut. Participanții au probleme similare și beneficiază de terapeut și observând modul în care ceilalți își gestionează problemele și răspund la feedback. Simțul sprijinului este în general puternic și mulți participanți la psihoterapia de grup consideră că experiența este plină de satisfacții.

Psihoterapia psihodinamică care este orientată spre cauzele adânci ale comportamentului. probleme și simptome nerezolvate care decurg din relațiile disfuncționale anterioare. Cauta sursa suferinței lor emoționale, de obicei prin explorarea motivelor, nevoilor și apărărilor de care nu sunt conștienți.

Problemele nerezolvate pot sta la baza unor comportamente precum consumul de droguri sau alcool.

Eficacitatea psihoterapiei se recunoaste in modul imbunatatit de comunicare si relationare a oamenilor

Participanții la psihoterapie, pot obține o mai bună înțelegere a lor înșiși și a propriilor obiective și valori și pot dezvolta abilități pentru îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur.

Psihoterapia este un proces cu două sensuri care impune  o relație de încredere între client și terapeut, astfel condiția de fond pentru o psihoterapie eficientă este crearea relației bune între client și psihoterapeut.

Recomandarea,  îndrumarea la un psihoterapeut se poate întâmpla printr-un medic de familie sau, oamenii pot găsi un psihoterapeut prin intermediul căutarilor personale sau pe internet.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună pentru programare!