fbpx

Consiliere psihologică sau Psihoterapie?

În acest articol vom povesti despre consiliere psihologica. Cum se definește și ce presupune aceasta stiință.

„Cine privește afară, visează; cine privește în interior, se trezește” – Carl Jung, ale cărui idei au stat la baza Psihologiei psihanalitice.

Ca să decizi de ce anume ai nevoie, de psihoterapie sau de consiliere psihologică, este bine să fi în cunoștința de cauză, să cunoști ce se intamplă într-o direcție sau alta. Pentru asta va trebui să știi clar ceea ce vrei să obții.

Iată câteva întrebări utile pentru a vi le pune în timp ce căutați: 

  1. Vreți să rezolvați rapid simptomele? de exemplu, te-ai simțit neliniștit la serviciu și vrei să înveți instrumente rapide și viabile pentru a le pune în acțiune când anxietatea pune stăpânire pe simțirile tale.
  2. Credeți că ceva ce ați experimentat în trecutul dvs. v-ar putea afecta prezentul și ați dori să îl explorați mai departe?
  3. Simțiți că v-ați pierdut calea (indiferent că ar fi cariera, relațiile, viața de acasă etc.) și ați dori să vă lămuriți mai mult despre ceea ce vă doriți în viață?
  4. Repetați anumite comportamente sau modele pe care simțiți că le aveți ?
  5. Doriți pur și simplu ca spațiul și timpul să fie auziți pe deplin și să lucrați spre propria dvs. dezvoltare personală?

Oricare ar fi motivele dvs., petrecerea unui pic de timp devenind mai clar în ceea ce căutați este o economie din timpul pentru terapia propriu-zisă, în a vă configura perfect pentru următorul pas important.

După ce ai clar în minte a ceea ce cauți în terapie, doresti rezolvarea unei situatii pe care o resimți a fi greu de depășit, și atunci nevoile tale se pot împlini în ședințele de consiliere psihiologică, sau  dorești revizuirea modului în care gândiți și vă comportați pentru a vă ajuta să parcurgeți viața cu o perspectivă mai sănătoasă și atunci, va trebui să apelați la psihoterapie.

Parcurgeți rapid ca documentare diferitele tipuri de terapie și ce înseamnă acestea.

Un psiholog consilier diferă de un consilier psihologic sau psihoterapeut în primul rând din punct de vedere educațional.

Un psiholog consilier – este cineva care a studiat psihologia la universitate și a luat ulterior decizia de a trece dintr-un rol de cercetare sau de a consilia.

Psihoterapeutul urmează o calificare postuniversitară în psihologie de consiliere pentru a le permite să practice competențe de psihoterapeut.

Drept urmare, un psiholog consilier vine dintr-o perspectivă diferită de un psihoterapeut.

După ce a studiat psihologia consilierul psihologic lucrează în spitale, școli, case de bătrâni și unități de reabilitare, pe lângă lucrul privat cu clienții. El va tinde să lucreze cu clienți mai sănătoși (cei care se confruntă cu mai multe probleme emoționale și sociale la nivel de suprafață), în timp ce un psiholog clinic cu competnțe de consilier va lucra în mod normal cu persoane care suferă de condiții de sănătate mintală mai complexe, precum tulburări de personalitate și tulburări depresive majore.

În general, în consiliere psihologica  atenția este concentrate asupra a ceea ce li se întâmplă oamenilor în prezent. Acest lucru ar putea fi dificultăți la locul de muncă / acasă, un eveniment traumatic specific, cum ar fi o despărțire sau pierderea locului de muncă, sau chiar atunci cand se simte mai stresat decât de obicei. In sedinta de consiliere psihologica se vor analiza simptomele și comportamentul clientului  prezentat imediat (de ex. se simt mai anxioși decât de obicei,  și cum asta afectează viața, în loc să vă adânciți mai mult în copilărie sau în trecut.

Analizând aceste simptome, psihologul care face consiliere psihologică se va concentra pe dotarea cu instrumente viabile, pe termen scurt, care pot ajuta oamenii să iasa din gânduri și obiceiuri negative. Acest lucru înseamnă că, în mod normal, consiliere are o durată mai scurtă, durează cam 6 – 10 ședințe.

Consilierea psihologică poate fi realizată individual, în cuplu sau chiar în grup – în funcție de nevoile oamenilor și funcție de cum oamenii se simt cel mai confortabil.

Abordarea unui psihoterapeut este mai aprofundată și va orienta către emoțiile și experiențele din perioada de creștere – ca un copil sau adult tânăr – precum și prezentarea de simptome și probleme, pentru a înțelege modul în care aceste experiențe au modelat personalitatea persoanei de astăzi și intervine în schimbarea acesteia în direcția dorită de client. Din acest motiv, psihoterapia este în mod normal un proces  (de la 1 la 5 ori pe săptămână) pe termen lung (de la 6 luni la câțiva ani), permițând  timpul și spațiul necesar transformarilor.

În timp ce un consilier psihologic ar putea fi mai concentrat să  ajute la ameliorarea simptomelor (anxietate, stres, dificultăți de somn etc.), un psihoterapeut se ocupă și de afecțiuni de sănătate mintală care s-au dezvoltat pe o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru înseamnă că un psihoterapeut va lucra și cu condiții de sănătate mintală mai complexe, precum PTSD, TOC și tulburări de anxietate pe termen lung.

De asemenea, în funcție de abordarea lor, un psihoterapeut ar putea alege să folosească tehnici de consiliere alături de psihoterapie ca parte a planului de tratament.

Dincolo de tehnică și teorie este tărâmul relației: conexiunea umană – client -terapeut – care conferă fundamentul schimbării – consiliere psihologica.

Vindecarea presupune mai mult decât o simplă cunoaștere a problemei, combaterea cognitivă și schimbarea comportamentului de suprafață.

Pentru a vindeca, trebuie să explorăm profunzimea rănilor care alimentează credințele, sentimentele și comportamentele extreme, mai degrabă decât să ne îndepărtăm, să contracaram sau să compensăm suferința noastră.

Când ne opunem și ne îndepărtăm de suferința noastră mai profundă, experimentăm „mai mult la fel”, ceea ce duce adesea la mai multă suferință.

O psihoterapie bună îi ajută pe oameni să proceseze și să completeze orice răni au avut. Tratarea unei persoane în psihoterapie fără a se intra în profunzime poate fi ca și cum ai cusut o rană fără a scoate glonțul; rana este mai probabil să rămână cu durere, să se infecteze și să necesite atenție continuă

Există o mulțime de abordări diferite ale consilierii psihologice. Cele mai frecvente  posibil de întâlnit sunt consilierea psihologică cognitiv-comportamentală (CBT) , consilierea psihologică a cuplurilor și consilierea psihologică centrată pe persoană.

„Nu putem schimba trecutul, așa că schimbăm modul în care oamenii gândesc, se simt și se comportă astăzi”, Albert Ellis, fondatorul formei de psihoterapie cognitiv comportamentală.

 Atentia se va  concentra găsirea rezolvării rapide a simptomelor, imediate, în locul unei explorări a trecutului și găsirea cauzelor. Din acest motiv, psihoterapia și consilierea psihologică de tip cognitiv și comportamental tind să fie pe termen scurt (între 6 și 24 de ședințe). Se stabilește o agendă clară la începutul tratamentului axată în jurul îndeplinirii obiectivelor specifice pe parcursul psihoterapiei.

https://www.goodtherapy.org/what-is-good-therapy.html

Sună pentru programare!