fbpx
Program special consiliere psihologică

NLP

Ce este NLP ?

NLP – Programare neuro-lingvistică este o știință precisă și aplicabilă imediat, care studiază felul în care funcționează omul în viața de zi cu zi, aplicând tehnici bazate pe puterea propriei minți. Este o terapie complementară pusă în slujba schimbării persoanei care să învețe controlul propriilor reacții în fata lumii, devenind astfel un model de comunicare eficient, ce leagă experiența personală de modele de succes ale comportamentului.

Scopul NLP este de a  rezolva imediat problema cu care omul vine în terapie, de a găsi o soluție în așa fel încât să poată merge mai departe pe drumul său și să-și schimbe comportamentul mental și emoțional.

Programarea neuro-lingvistică a luat naștere în 1976, prin studiul si aportul lui Richard Bandler și John Grinder.

Aceștia au observat  modul de lucru a celor mai buni terapeuți ai vremii printre care: Fritz Perls (terapia gestalt), Virginia Satir (terapia familiei) și Milton Erickson (hipnoterapie) și apoi au conceput strategii de dezvoltare personală și vindecare emoțională care să funcționeze.

Ce înseamnă NLP?

  • N – Neurologie – Cum funcționează mintea și cum gândim, cum este influențat comportamentul creierului
  • L – Lingvistică – Cum utilizăm limbajul pentru a insufla încredere și a gestiona stările noastre dar și a celor din jurul nostru
  • P – Programare – Cum ordonăm acțiunile și gândurile noastre pentru a genera rezultate de excepție. Este deci vorba de felul în care creierul răspunde la stimuli și manifestă comportamente noi și mai bune.

Folosind tehnicile NLP, îți poți schimba starea, poți schimba stările altor oameni, poți convinge mai ușor, poți conduce mai ușor, îți crești eficiența, crești productivitatea, elimini blocajele mentale și emoționale.

Unde se aplică NLP-ul?

Tehnicile Programarii neurolinvistice (NLP) ajută în demersul dezvoltării personale făcând posibil ca oamenii să facă lucruri aparent imposibil de realizat.

Cele mai complicate teme sunt:

  • dezvoltarea încrederii în sine,
  • atingerea obiectivelor sau gestionarea emoțională.

Practic, folosind NLP îți optimizezi ”relația cu tine” și relația cu cei din jurul tău. Tehnicile NLP te ajută să te dezvolți ca personalitate, dar te ajută și să te întărești atunci când lucrurile sunt complicate si „situația nu este tocmai roz”.

În domeniul ”dezvoltării personale” preocuparea este în 3 direcții:

  • de ce faci, ceea ce simțși mai ales despre cine ești.

Când suntem nemulțumiți de cel puțin una dintre aceste 3 aspecte, înseamnă că nu suntem ”congruenți cu noi înșine” adică suntem în dezacord cu noi și avem conflicte interioare.

Pentru atingerea stării de congruență este necesar să poți răspunde la următoarele 4 întrebări:

  • Unde te afli acum? – adică mai întâi se face o evaluare a stării prezente în scopul de a găsi posibilitatea ca indiferent de destinația aleasă să obții ceea ce vrei cu adevărat.
  • Unde vrei să ajungi? – după ce exista o evaluare corectă a situației prezente ne punem întrebarea “unde vrem să ajungem” și indiferent de alegerea făcută, să punem întrebarea ”Și asta la ce mă ajută?”
  • Rezolvarea situatiei vine intrebând “Care este traseul?”

Acum că știm unde ne aflăm și unde vrem să ajungem, va trebui sa  configurăm traseul optim.

Cum pot se poate ajunge la scopurile setate ?

Program special consiliere psihologicăDupă ce există punctul de plecare, punctul de sosire și traseul dintre cele două, vine momentul  când ”Imposibilul” va deveni posibil – Albert Einstein spunea că ”Există lucruri despre care știm că sunt imposibil de realizat până când vine cineva care nu știe acest lucru și le realizează”. In concluzie, programarea neuro-lingvistică gasește soluția cum să controlezi mintea și prin urmare, viața.

Nefolosind intrebarea, „de ce”, NLP este foarte practic și se concentrează asupra întrebării „cum?”:  cum poți prelua controlul asupra convingerilor și cum sa le influențezi.

Folosind tehnici mintale, cum ar fi vizualizarea, poți schimba modul în care sa gândești și sa simți evenimentele trecute, temerile și chiar și fobiile. Se poate depăși limitarea credințelor și ai șanse să reușești dacă schimbi atitudinea și crezi că poți face ceva.

Întrebările de ajutor sunt:

  • De unde știu că nu pot face asta?
  • Cine mi-a spus asta? Poate că au greșit?

Cheia  NLP-ului este de a pune întrebările potrivite, de exemplu:

  • De ce vreau să mă schimb?
  • Cum va fi viața când m-am schimbat?
  • Ce trebuie să fac mai mult / mai puțin, pentru a se schimba situația?

Fie în NLP sau în coaching, fie în hipnoză, este utilă abordarea valorilor unei persoane, pentru a le conecta cu obiectivele ei sau dorinţele ei. Valorile stau la baza alegerilor din viață pe care le decide o persoană pentru a se simţi împlinita și care vin din interiorul ei insăși.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună pentru programare!