fbpx

Hipnoză: Ce este și cum funcționează?

Hipnoza astăzi este un instrument deosebit de prețios în psihoterapie și în multe alte tratamente alternative pentru o sumedenie de afecțiuni. 

Cercetările sugerează că termenul de Hipnoză a fost inventat pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea de Étienne Félix Henin, francez interesat de rolul sugestiei asupra minții și de procesele mentale și comportamentale care au loc atunci când cineva a cade într-o transă hipnotică. Alte surse sugerează că chirurgul scoțian Dr. James Braid a fost cel care a creat acest termen.

Cu toate acestea, conceptul de transă hipnotică s-a născut mai devreme, în secolul al XVIII-lea. Mesmer a afirmat că poate prezenta existența a ceva ce el a numit „magnetism animal”, care este un fluid invizibil ce „curge” între oameni, animale, plante și lucruri și care poate fi manipulat pentru a influența comportamentul oamenilor. Practicile ratate de Mesmer au dat hipnozei un început prost, dar interesul pentru potențialul său a persistat în sfera medicală.

În secolele XX și XXI, hipnoza a continuat să fie explorată, iar specialiștii au obținut o mai bună înțelegere a ceea ce este și cum poate fi valorificată pentru a aduce beneficii pentru sănătate.

Hipnoza implică două elemente principale: inducția și sugestiile.

Inducția hipnotică este prima sugestie emisă în timpul procesului de hipnoză, Sugestiile sunt de obicei exprimate ca implicații care provoacă.

Unii oameni sunt, de asemenea, mai „sugestibili” decât alții, iar nivelul de îmbunătățire poate depinde de așteptările individuale.

Sugestibilitatea hipnotică a fost definită drept „capacitatea de a experimenta modificări sugerate în fiziologie, senzații, emoții, gânduri sau comportament”.

În timpul diferitelor faze ale hipnozei sunt implicate cortexul prefrontal, cortexul cingulat anterior și rețelele parietale ale creierului, inclusiv memorie și percepție  

Cu toate acestea, mecanismele specifice ale creierului implicate în hipnoză nu sunt încă clare, deși oamenii de știință încep să împartă profilul neurocognitiv al acestui proces.

Relația dintre hipnoză și stările de atenție este consolidată de rezultatele experimentelor, în care sugestia hipnotică a fost utilizată pentru a modifica diferite tipuri de percepție.

De exemplu, sugestia a fost utilizată pentru a induce agnozia , care este o stare în care creierul poate percepe, dar nu este în măsură să recunoască diverși stimuli externi. Alte experimente au folosit sugestii de manipulare procesare vizuospațială  , care este capacitatea creierului de a identifica obiectele din spațiu și de a recunoaște formele.                                                                             

Aceste efecte au făcut adesea din hipnoza o atracție a spectacolelor, când este tratată ca un truc al magicianului.

Hipnoza in Spectacole

O altă utilizare  a Hipnozei  este cea a regresiei hipnotice. „Regresia terapeutică”, care este o metodă care pretinde să descopere amintirile reprimate ale unei persoane – adesea despre abuzuri precoce și traume – a fost uneori folosită în hipnoanaliză, care este o formă de psihanaliză care integrează tehnici de hipnoză.

Utilizări ale hipnoterapiei:

  • Sindromul intestinului iritabil – Studiile au sugerat că hipnoza poate ameliora simptomele pe termen scurt, deși eficacitatea pe termen lung nu a fost încă testată în mod concludent.
  • Tulburări de insomnie și somn – Hipnoza poate ajuta la gestionarea insomniei, coșmarurilor și terorilor de somn (care tind să afecteze copiii între 7 și 12 ani), precum și unele tulburări de somn mai neobișnuite, cum ar fi somnambulismul . Sugestiile de relaxare și autocontrol sunt utilizate pentru a aborda aceste condiții.
  • Migrenă. Unele cercetări sugerează că hipnoza poate fi eficientă în tratarea migrenelor și a durerilor de cap, și poate fi un tratament de dorit alternativ, datorită lipsei de reacții adverse.
  • Controlul durerii cliniceHipnoza poate avea efecte analgezice în cazul durerii clinice acute, ceea ce înseamnă, de obicei, durere care rezultă din procedurile chirurgicale. Unele studii indică, de asemenea, că hipnoza poate ajuta femeile să gestioneze durerea la naștere, deși dovezile de susținere sunt mixte.
  • Renunțarea la fumat Sursa de încredere. Se studiază în detaliu ideea  că hipnoterapia poate ajuta persoanele care doresc să renunțe la fumat, în special dacă sunt asociate cu alte mijloace de tratament. Dar și în acest caz, probele de susținere sunt mixte.

Câteva căi surprinzătoare în care s-a folosit sugestia hipnotică sunt cărțile pentru copii. O carte , concepută de un scriitor cu cunoștințe vaste de psihologie, folosește tehnici de sugestie pentru a-i adormi pe copiii mici.

Există deosebiri intre Hipnoza și meditație. Sunt procese complet separate, întrucât se bazează pe mecanisme distincte. Potrivit lor, hipnoza este un proces prin care subiecții își „păcălesc” propria percepție, în timp ce meditația este un mijloc de a intensifica, mai degrabă decât de a înșela, conștientizarea.

Hipnoza Preda Violeta

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună pentru programare!