fbpx
Hipnoza

Mituri despre hipnozã

Mituri despre hipnoză

 

1. Doar dacă esti „prost” răspunzi la sugestii și poți fi hipnotizat

Hipnoza este o procedura ce se adreseaza celor care au imaginatie.

Se stie ca imaginatia este este un proces superior al gandirii prin care putem elabora idei noi, putem face proiecte de viitor, putem explora necunoscutul, posibilul, viitorul. Acest lucru il obtinem combinand si recombinand experiente avute anterior si adaugandu-le cate ceva nou si original. Cum ar fi posibil sa intelegi si creezi ceva fara imaginatie?

“Singurul lucru cu adevarat valoros pe care l-am avut partener în descoperirile mele este imaginaţia… Mintea imaginativă este un dar sacru, iar mintea raţională este servitorul ei de încredere. Am creat o societate care onorează servitorul şi am uitat darul.” (Albert Einstein)

Asadar, poate fi hipnotizat oricine da dovada de un intelect in stare de a gandi si imagina…doar „prostii” nu pot fi hipnotizati

2. Cel care te hipnotizează te poate manipula

Transa hipnotica prin definitie inseamna o concentrate mai atenta aupra unui aspect carte te intereseaza. Asa se intampla cand iti place un film, sau cand esti absorbit de o carte pasionanta, sau cand asculti cu interes o muzica buna. La fel esti concentrat pe mersul inainte cand conduci o masina si nu observi in manunt ce se intampla in partile laterale ale drumului. Acelasi lucru se intampla cand accepti sa fii hipnotizat si consimti sa fii atent la cate un aspect care te intereseaza. Deci, depinde de tine daca poti sau nu sa fii hipnotizat. Iti sta in putere sa accepti sau nu sugestiile date de hipnoterapeut. Daca ceea ce auzi iti stimuleaza imaginatia si emotiile, doar tu esti acela care se autohipnotizeaza, iar daca nu, orice aspect cu care nu esti de acord sau contravine credintelor personale, va face sa poti iesi oricand din starea de transa. Asadar, nimeni nu te poate manipula sau nu te poate face sa accepti sa primesti sugestii cu care sa nu fii de acord. Manipulatorul este cel care urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, folosind metode considerate imorale și înșelătoare, ceea ce nu intra in discutie in practica terapeutica.

3. Poţi rămâne blocat în transă

HipnozaIn transa hipnotica se produce o stare ce relaxare profunda in care si corpul si mintea se simt atat de bine incat nici nu-ti vine sa revii la „starea normala de veghe”. Corpul elibereaza endorfine, hormoni numiti „hormoni ai placerii” astfel ca uneori este greu sa te decizi sa renunti la atata bine! La sfarsitul transei, hipnoterapeutul te invita sa revii si este posibil sa nu doresti foarte repede dar, nimeni nu a ramas vreodata in acea stare de relaxare. Cel mult este posibil sa se sfarseasca intr-o stare de somn din care te poti trezi. Asadar, transa hipnotica nu este acelasi lucru cu somnul, pentru ca desi este o stare de maxima relaxare, mintea este cea care devine foarte activa si imagineaza intr-un mod creativ.

4. Hipnoza este împotriva religiei

Hipnoza, este o stare psihologică normală. Tuturor ni se intampla „sa visam cu ochii deschisi”, adica sa fim atenti la ceea ce dam importanta in gandurile noastre pentru scurt timp. Este deci o stare naturala care functioneaza la toata lumea. In trecut biserica nu accepta ca omul sa fie liber sa-si imagineze sau sa gandeasca altceva inafara starii de ascultare, dar cu timpul religiile mari au acceptat caci este recunoscut beneficiul medical adus de aceasta.

5. Poți hipnotiza pe cineva dacă miști un ceas prin fața ochilor

Acest lucru este mai mult un simbol care apare prin filme. Este adevarat ca este necesara concentrarea atentiei si acest lucru se intampla in trecut apeland la ajutorul unui obiect, dar hipnoza moderna poate fi si conversationala, asa cum este hipnoza ericksoniana.

 

B. Ce te ajută să fii un bun subiect hipnotic

Exista cateva aspecte de luat in considerare pentru a beneficia de efectele hipnozei1. IncredereaCei care apeleaza la psihoterapie, ar fi bine sa vina in minte cu siguranta ca vor reusi sa-si atinga obiectivele. Cei care nu se indoiesc ca vor reusi, vor fi mai receptivi.

2. Motivația

Cu cât dorinta este mai mare să aveti rezultate, cu atât va fi mai ușor să raspundeti la hipnoza. In spitale, medicii care utilizează hipnoza într-un cadru medical au observat că pacienții lor au fost mai receptivi decât media, probabil deoarece persoanele din spitale sunt adesea foarte motivați să accepte un tratament care le-ar putea ajuta.

3. Inteligența

Cu cât este mai mare nivelul inteligenței, cu atât subiecții sunt mai sugestivi hipnotic. Cercetarile au dovedit ca IQ corelaza pozitiv cu performanța in general in multe tipuri diferite de sarcini, iar hipnoza nu face excepție. Deasemenea, este sugerat faptul ca cei care inteleg fenomenul hipnoticau tendinta de a raspunde mai bine hipnozei.

4. Răbdarea

AtingereCercetările sugerează că persoanele care acceptă mai mult experiența lor si baga mai putin in seama „distragerea „venita dinafara, cum ar fi sunetele sau alte perturbari în timpul hipnozei, tind să înregistreze progrese mai bune. Mai ales la început, este normal ca mintea să rătăcească puțin, dar hipnoza este o abilitate care poate fi învățată și îmbunătățită.5. ImaginațiaImaginație este un factor important in actul hipnotic. Ea ajuta ca subiectul sa devina ușor absorbit, ca si cum ar fi sa urmareasca un film, sa citeasca o carte buna sau sa viseze. Asadar, cei care pot fi absorbiti profund în imaginația lor, vor avea o capacitate mai mare de a se concentra asupra imaginilor sugerate în hipnoza.

 

ă

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună pentru programare!