fbpx
Semnale interioare

Semnalele corpului privite din punct de vedere metaforic

Afectiunile declansate de starea noastra psihica poarta denumirea de boli psihosomatice si afecteaza in egala masura corpul si mintea. Corpul nostru trage semnalul de alarma si ne transmite mesajul ca exista un pericol  de sanatate

Gâtul – cand este in suferinta, poate intepeni

Flexibilitatea de a vedea mai multe perspective asupra unui punt de vedere

Gatul doare inauntru cand limbajul verbal si nonverbal  nu se poate exprima,

Umerii – Suporta responsabilitatea greutatilor in viata
Cand sunt adusi, cazuti, ne simtim coplesiti si impovarati de responsabilitati

Mâinile – sentimentul nostru de utilitate legat de o persoana sau o situatie

Cand dor sau tremura, arata  sentimentul de neputinta de a finaliza ceva anume, de a ajuta, de a susţine ceva sau pe cineva

Degetele – se leaga de detaliile de zi cu zi pe care tindem să le trecem cu vederea pentru ca ne concentram pe lucrurile mari.

Spatele – arata legătura cu trecutul – „a căra în spate“ greutăţile vieţii.

Poate fi sentimentul de a fi „atacat din spate“ , sau poate avem nevoie sa fim sustinuti emotional, sa ne simtim aparati.

Zona cervicala arata lipsa sentimentului ca avem un suport emotional

Durerile in partea de sus a spatelui pot indica acumulare de furie reprimata atunci cand avem aşteptari de sustinere din partea unor persoane si nu ne sunt împlinite

Zona lombară arata neputinta de  detaşare emoţionala de trecut.

In zona toracala se resimte sentimentul de vina in urma unei actiuni sau poate arata epiuizare

Partea de jos a spatelui , zona lombara, arata frică de insecuritate financiara si de tot ce ţine de latura materială a vieţii.

Problemele de natura psihologica iau o forma de manifestare si produc  Tulburarea de somatizare fizica.

Afectiuni psihosomatice mai des intalnite sunt:

enurezisul, astmul, ticurile, alergiile, dermatitele, psoriazisul, gastrita, ulcerul, colonul iritabil, anorexia, migrenele, hepatita de tip A, diabetul zaharat, obezitatea, nevroza cardiaca, dar si hipertensiunea.

Este bine sa dam atentie semnalelor aparute in corp ca sa evitam pe cat posibil instalarea vreunei boli care odata declarata, este mai anevois si mai costisitor de tratat.

In general, persoana cu tulburari de somatizare solicita ajutorul unui psiholog sau medic psihiatru nu pentru tratarea tulburarii de somatizare, ci pentru simptomele asociate in aceasta tulburare.

Adesea, tulburarea de somatizare incepe in copilarie sau in adolescenta. Un copil sau un adolescent poate dezvolta dureri de cap, dureri de stomac, sau alte dureri corporale, care par sa reflecte o situatie stresanta la d Abordarea psihoterapeutica atat de binevenita, include interventii cu scopul de a  intari mecanismele adaptative, de a reduce participarea  afectiva in situatii problematice, de a imprima o conduita adaptativa convenabila persoanei.

Foarte eficienta este hipnoterapia ca forma de tratament prin faptul ca stimuleaza asociatii si produce modificari pozitive in plan cognitiv, afectiv si comportamental.

Hipnoza fiind o forma de comunicare sugestiva, poate oferi solutii, dar ahuta la construirea unor unor expectatii pozitive, in legatura cu posibilitatea schimbari.

La intersectia dintre factorii biologici si psihologici intervine : durerea – starea de discomfort pana la chin, fara neaparat o cauza periferica adecvata.

Foarte importanta este mentinerea persoanei inafara unei presiunilor stresante dar si imbunatatirea modului in care pacientul resimte  durerea fizica, fie ca este cronica, fie ca este acuta.

Programul nostru special

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună pentru programare!