fbpx

Termeni și condiții

Termenii și condiții

Orice psihoterapie presupune reguli de relaţionare.

 

Relația psihoterapeut/consilier pe de-o parte și pacient pe cealaltă parte se deosebește de alte relații interumane cum ar fi de exemplu cele de prietenie sau de rudenie prin faptul că există un scop bine precizat și acela este de a realiza o intervenți specifica în care una dintre persoane este îngrijită (pacientul) iar cealaltă îngrijește (psihoterapeutul).

Regulile definesc comportamentele reciproce atât ale terapeutului cât şi cele ale pacientului, statusul celor doi, fiind contraindicată interferenţa dintre aceste relaţii. Între psiholog şi pacient (beneficiar) are loc o interacţiune, în care cei doi participanți vin cu toate valențele personale și care construiesc o relație în care are loc o iter-influențare reciprocă.

Regulile care guvernează această relaţie necesită:

  • Empatia – înţelegerea trăirilor și a modului de gândire ale pacientului
  • Respectul reciproc
  • Încrederea fără de care relația devine imposibilă.
  • Motivaţia – pentru a trezi motivaţia bolnavului este obligatoriu să existe și de partea terapeutului
  • Răbdarea care face ca paşii mici să aducă schimbări mari
  • Autenticitatea- psihologul să fie disponibil și dispus să înțeleagă pacientul.

Între psihoterapeut şi pacient are, deci, loc o negociere a unui contract care cuprinde câteva aspecte necesar a fi consfințite pentru o bună funcționare a terapiei, în care se stabilesc clar rolurile celor doi, obiectivele și strategiile terapiei, alegerea momentului de întrerupere a relației în urma reintegrării în societate.

Contractul terapeutic

Serviciile psihologice sunt utile persoanelor în funcție de nevoile fiecăreia.

Pentru a beneficia de serviciile psihologice, accesul este liber consimțit de fiecare, iar condițiile, scopul, durata, procedurile și metoda utilizată, riscurile, beneficiile, limitele confidențialității, precum și dreptul beneficiarului de a întrerupe sau de a se retrage oricând din procesul terapeutic sunt stabilite în cadrul primei întâlniri.

Contractul terapeutic este o convenţie scrisă ce stabileşte detaliat un anumit mod de interacţiune între persoane urmărind gradul de motivare, declanşarea şi menţinerea unor comportamente utile terapeutic.

Având anumite particularități, specialistul are obligația de a informa beneficiarul la prima întâlnire.

Model de contract: Descarcă modelul de contract

Evaluare psihologică

Evaluarea stării de sănătate psihică este primul pas în intervenția terapeutica și este necesară în scopul identificării tipului de intervenție (consiliere psihologică, psihoterapie, psihiatrie sau abordare interdisciplinară).

Este un proces ce implică utilizarea unor instrumente specifice și adecvate fiecărui client: interviul clinic, probe psihologice (teste), precum și alte instrumente utilizate de psihologul clinician.

  • Evaluare cognitivă și neuropsihologică
  • Evaluare comportamentală
  • Evaluare subiectiv-emoțională
  • Evaluarea personalității
  • Evaluarea dezvoltării psihologic

CONTACT

Programează o consultație
Ai o întrebare pentru mine sau vrei să afli mai multe informații? Folosește cu încredere formularul de contact alăturat pentru a mă contacta.





Sună pentru programare!