fbpx

Dacă vârsta ar fi bazată pe felul în care te simți în interior, câți ani ai spune că ai?

Imaginați-vă, pentru o clipă, că nu aveți certificat de naștere și vârsta dvs. a fost pur și simplu bazată pe modul în care vă simțiți în interior. Câți ani ați spune că aveți?

Nu este un secret faptul că trupurile noastre se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Masa musculară și forța scad, este nevoie de mai mult timp pentru a recupera din eforturile grele, iar capacitatea noastră de a gestiona volumul mare de muncă se poate diminua. În plus, mobilitatea scade și devenim mai predispuși la anumite “răni”.

Nevoile de a te simți în formă nu se schimbă însă odată cu înaintarea în vârstă.

Oamenii încă doresc să-și dezvolte capacitatea cardiovasculară, rezistența și mobilitatea funcțională, însă, modul în care te apropii de aceste obiective trebuie adaptat fiecărui individ, în funcție de nivelul stării sale actuale de sănătate, condiția fizică și alți factori legați de stilul de viață.

Cum trebuie să evolueze regimul tău de pregătire odată cu înaintarea în vârstă ?

Dincolo de vârsta noastră cronologică reală probabil că medicii ar trebui să solicite tuturor pacienților date despre vârsta lor subiectivă si să identifice persoanele cu cel mai mare risc de probleme de sănătate viitoare pentru a-și planifica îngrijirile legate de sănătate existente, în mod mai eficient.

Noile descoperiri ne pot oferi tuturor o viziune mai nuanțată a modului în care creierul și corpurile noastre privesc trecerea timpului.

Oricât de “vechi” ai fi, merită să te întrebi dacă vreuna dintre aceste limitări provin din interior.

Unii psihologi au speculat că o vârstă subiectivă mai mică este o formă de autoapărare în fața unor stereotipuri negative de vârstă.

Diverse studii au demonstrat chiar că vârsta subiectivă poate prezice diverse rezultate importante asupra sănătății , inclusiv riscul de deces.

În mod foarte real, suntem într-adevăr „bătrâni așa cum ne simțim”.

Când începem să simțim că mințile și corpurile noastre funcționează pe perioade diferite? Și de ce se întâmplă?

Ca și înălțimea sau numărul de la pantofi, numărul de ani care au trecut de la venirea noastră pe lume este un fapt neschimbabil. Dar, experiența de zi cu zi sugerează că de multe ori nu experimentăm îmbătrânirea la fel, mulți oameni simțindu-se mai bătrâni sau, mai tineri decât sunt cu adevărat.

Oamenii de știință sunt din ce în ce mai interesați de acest aspect.

Ei descoperă că „vârsta subiectivă” poate fi esențială pentru înțelegerea motivelor pentru care unii oameni par să înflorească pe măsură ce îmbătrânesc – în timp ce alții dispar.

Măsura în care adulții în vârstă se simt mult mai tineri decât sunt. Poate determina luarea deciziilor importante de zi cu zi sau de viață pentru ceea ce vor face în continuare.

În timp ce procesul de îmbătrânire este un fenomen universal, oamenii percep și experimentează îmbătrânirea în mod considerabil diferit, așadar această vârstă subiectivă, referindu-se la modul în care indivizii se simt mai tineri sau mai în vârstă decât vârsta lor reală, a fost evidențiată ca un predictor important al rezultatelor de sănătate din viața târzie.

Cercetările  sugerează că experiența subiectivă a îmbătrânirii este strâns legată de procesul îmbătrânirii creierului și subliniază mecanismele neurobiologice ale vârstei subiective ca fiind un marker important al sănătății pentru viața târzie.

O dovadă a discrepanței dintre vârsta subiectivă și cea cronologică de-a lungul vieții este faptul că, majoritatea copiilor și adolescenților se simt mai în vârstă decât sunt cu adevărat. Dar acest lucru trece la aproximativ 25 de ani, când vârsta simțită scade în spatele vârstei cronologice. La 30 de ani, aproximativ 70% dintre oameni se simt mai tineri decât sunt cu adevărat. Iar această discrepanță crește doar în timp. 

Există multe motive pentru care vârsta subiectivă ne spune atât de multe despre sănătatea noastră, ea poate prezice mai bine starea de sănătate decât data din certificatul de naștere.

În timp ce procesul de îmbătrânire este un fenomen universal, oamenii percep și experimentează îmbătrânirea în mod considerabil diferit. 

Mulți cercetători încearcă acum să dezlege numeroșii factori biologici, psihologici și sociali care modelează experiența individuală a îmbătrânirii – și modul în care aceste cunoștințe ne pot ajuta să trăim mai mult și o viață mai sănătoasă.

Putem afla împreună ce spune vârsta pe care o ai!

În prezent există tehnologii care pot contribui la încetinirea, stagnarea sau poate chiar la inversarea într-o măsură considerabilă a procesului de deteriorare fizică şi a evoluţiei bolii care sunt de obicei numite procese naturale de îmbătrânire.

Cercetătorii ruşi au creat o pastilă despre care spun că ar putea amâna debutul procesului de îmbătrânire şi ar putea permite oamenilor, în cele din urmă, să trăiască până la 120 de ani (potrivit dailymail.co.uk.)

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moscova testează pe câini, peşti, şoareci şi şobolani o pastilă care conţine un nou tip de antioxidant, despre care spun că ar influenţa mitocondriile, componente ale celulelor responsabile cu producerea de energie şi care sunt implicate în procesul de îmbătrânire. EI nu au reuşit să determine creşterea semnificativă a duratei de viaţă a animalelor folosite în timpul experimentelor, dar au obţinut amânarea instalării procesului de îmbătrânire. “O ţintă realistă este de a prelungi durata de viaţă a omului până la 120 de ani, tratamentele anti-îmbătrânire fiind „tehnic posibile”, potrivit savanților ruși.

„Nu cred că vom reuşi să trăim până la 800 de ani. Cel mai probabil, vor apărea boli noi, să spunem boli tipice pentru persoanele în vârstă de 120 de ani. Aşa s-a întâmplat cu cancerul, care era o boală foarte rară în Antichitate, când oamenii mureau tineri”, a spus savantul Skulacev.

„Dacă se va dovedi că bolile se vor dezvolta mai încet, ideea noastră de a lupta contra îmbătrânirii prin intermediul mitocondriilor este corectă. Va fi posibil să amânăm bătrâneţea”, a declarat Maxim Skulacev, care lucrează la perfecţionarea acestui tratament de zeci de ani.

Sursa: MEDIAFAX

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună pentru programare!